Certificare ISO Vopseluri

APLICARE VOPSELE, LACURI SI GRUNDURI BICOMPONENTE “EMEX”

Pregatire beton
Pregatire lemn
Pregatire metal
Pregatire produs

Lacuri, Vopsele si Grunduri Bicomponente “Emex”: Pregatire

     In aceasta categorie se regasesc toate grundurile epoxidice si poliuretanice, vopselele epoxidice si poliuretanice cat si lacurile poliuretanice pentru lemn sau mobila.

     Instructiunile prezentate in aceste pagini au doar caracter orientativ. Pentru instructiuni detaliate cititi Fisa Tehnica a produsului sau solicitati instructiuni speciale de aplicare, de la producator.

     Pregatirea, atat a produsului cat si a suprafetelor, reprezinta o etapa indispensabila pentru realizarea unor performante maxime in aplicarea vopselelor de orice tip. Astfel:

 1. Produsul se conditioneaza la temperatura de aplicare 24 ore inainte de aplicare.
 2. Inainte de deschiderea ambalajului se indeparteaza praful sau alte urme de murdarie.
 3. Se omogenizeaza produsul in ambalajul original, folosind un amestecator mecanic, in vederea redispersarii eventualului sediment.
 4. Inainte de utilizare este necesara filtrarea produsului.
 5. In functie de modul de aplicare se face reglarea vascozitatii, prin adaugarea de Diluant Epoxidic “Emex”, Diluant Poliuretanic “Emex” sau alt diluant recomandat de producator.
 6. Se omogenizeaza bine componenta A in ambalaj folosind un amestecator mecanic, apoi se adauga si componenta B in rapoartele prevazute in Fisa Tehnica a produsului.

Conditii de aplicare:

 1. Temperatura optima de aplicare a produsului: 15 - 30°C.
 2. Umiditatea relativa a mediului max. 65%.
 3. Temperatura suportului va fi cu cel putin 3°C peste temperatura punctului de roua pentru a evita condensarea umiditatii pe suport, ce poate determina scaderea aderentei, a luciului sau aparitia de basicari.
 4. Produsele nu se vor aplica pe timp de ceata, ploaie, ninsoare, vant, in prezenta prafului sau cand exista pelicula de apa sau gheata pe suprafata – suport.
 5. Aplicarea sub 15°C nu este recomandata, intrucat produsul reticuleaza foarte greu.

     Pentru obtinerea de rezultate optime este obligatorie consultarea Fisei Tehnice.

Pregatire beton
Pregatire lemn
Pregatire metal
Pregatire produs

Pregatirea pentru Vopsire a Suprafetelor din Metal

     Pregatirea suprafetelor din metal comporta doua etape: pregatirea primara, aplicabila in special suprafetelor noi, care consta in:

 1. Indepartarea murdariei, a urmelor de noroi, praf, grasimi sau alti contaminanti.
 2. Degresarea suprafetei – este recomandat sa se efectueze cu solutii alcaline, care au o eficienta mai mare, dar poate fi facuta si cu solvent sau decapant, desi aceasta metoda este mai scumpa si prezinta un grad mai mare de risc, atat in efectuare, cat si pentru sanatate.
 3. Pregatirea sudurilor si marginilor sudate, prin indepartarea zgurii si stropilor, etc.
 4. Indeparatea sarurilor solubile , care de regula se face cu apa sub presiune.

     si pregatirea secundara, care are in vedere indepartarea urmelor de vopsea veche, a ruginii sau tunderului si crearea de puncte de ancora pentru asigurarea unei aderente ridicate a vopselei la suport, care se realizeaza prin:

 1. Sablare la gradul Sa 2 ½ (conform ISO 8501/1-88) sau 2 (conform STAS 10166/1-77) urmata de desprafuire si degresare.
 2. Indepartarea urmelor de rugina acolo unde exista, prin folosirea Solutiei impotriva ruginii “Emex Rust Stop” (urmata de spalare cu apa din abundenta), si indepartarea straturilor de vopsea veche prin folosirea Solutiei decapante “Emex CM Cleaner” sau Decapantului ecologic “Emex PC Eco”.
 3. Curatarea cu flacara, aplicabila in cazul protectiilor anterioare foarte vechi, urmata obligatoriu de asperizare, desprafuire si spalare.
 4. In mod obligatoriu, straturile degradate de vopsea veche vor fi indepartate in totalitate. Cele in buna stare, vor fi doar slefuite pentru asperizare, caz in care se va testa compatibilitatea vopselei.

     Pentru o buna aderenta si protectie fata de intemperii este obligatorie aplicarea unui Grund Epoxidic Anticoroziv “Emex” sau Grund Poliuretanic Anticoroziv “Emex”.

     Se va avea in vedere compatibilitatea cu vopseaua aplicata ca strat final (confirmata obligatoriu de producator), atat pentru protejarea suprafetei metalice impotriva coroziunii, cat si pentru marirea aderentei stratului urmator.

     Sistemele poliuretanice si epoxidice pot fi folosite si pentru acoperirea suprafetelor tratate chimic.

Pregatire beton
Pregatire lemn
Pregatire metal
Pregatire produs

Pregatirea pentru Vopsire a Suprafetelor din Lemn

     Pregatirea pentru vopsire a suprafetei din lemn trebuie facuta cu mare atentie. Suprafata trebuie sa fie perfect uscata si curata inainte de aplicarea vopselei, fara urme de praf sau contaminanti.

     Alegerea unui sistem corect de vopsire va prelungi cu mult durata de viata a suprafetei din lemn vopsite, asigurand totodata si un aspect placut, corespunzator.

 1. Suprafetele se curata pentru indepartarea murdariei, picaturilor de rasina si eventualelor urme de grasime imbibate in fibre.
 2. Se are in vedere ca umiditatea lemnului trebuie sa fie de max. 10% la foioase si 12% la conifere.
 3. Daca exista protectii anterioare in stare buna, se degreseaza cu solvent, se slefuieste suprafata inca umeda, cu hartie abraziva, se usuca si se desprafuieste.
 4. Peliculele vechi, deteriorate sau lipsite de aderenta se indeparteaza complet prin folosirea Solutiei decapante “Emex CM Cleaner” sau Decapantului ecologic “Emex PC Eco”.
 5. Inlaturarea peliculelor vechi se mai poate face prin slefuire cu perii mecanice, sau prin ardere.
 6. Oricare dintre operatiunile de inlaturare a vopselei vechi va fi urmata de slefuire.
 7. Suportul se slefuieste cu hartie abraziva de granulatie 180 - 220 (atat la lemn nou cat si la suprafete mai vechi) in lungul fibrelor si se desprafuieste prin suflare cu aer comprimat.
 8. Inainte de aplicarea grundului este insa recomandata aplicarea unui inhibitor de mucegai, sau folosirea de substante protectoare contra bacteriilor.
 9. Inainte de a aplica vopseaua, este indicat sa se aplice fie un grund pentru lemn, fie o amorsa facuta din vopseaua propriu-zisa, diluata cca. 30 % cu diluantul aferent acesteia (in cazul de fata Diluant Epoxidic “Emex” sau Diluant Poliuretanic “Emex”.
 10. Lacurile se aplica in general in 3 straturi, pentru obtinerea unui luciu, aspect si etalare deosebite, mai ales in cazul Lacului Poliuretanic pentru Mobila “Emex”, care are o duritate foarte buna, dar necesita slefuire intre straturi.

     Este total contraindicata folosirea uleiului de in pentru impregnarea lemnului care, pe de o parte se degradeaza foarte repede in timp, iar pe de alta parte creeaza un mediu propice pentru aparitia si dezvoltarea bacteriilor.

     Nu se vor aplica vopsele, grunduri sau lacuri poliuretanice sau epoxidice pe lemn ud in profunzime, sau neuscat in limitele admise.

Pregatire beton
Pregatire lemn
Pregatire metal
Pregatire produs

Pregatirea pentru Vopsire a Suprafetelor din Beton

     Aplicarea produsului pe suprafata-suport din beton, zidarie, tencuieli var-ciment, tencuieli si gleturi de var sau ipsos, tencuieli noi sau vechi pe baza de lianti, placi de gips-carton, conglomerate minerale absorbante de orice tip, zugraveli vechi de natura organica sau minerala, uscate, compacte si absorbante, etc., se face numai dupa pregatirea corespunzatoare a acesteia, deoarece aceasta etapa are o influenta hotaratoare asupra calitatii si durabilitatii acoperirii. Astfel:

 1. Betonul sau mortarele noi (inclusiv reparatiile) necesita minim 28 zile pentru intarire si uscare inaintea aplicarii; nerespectarea acestei conditii afecteaza rezistenta produsului in timp si determina exfolieri sau basicari
 2. Suprafetele tencuite se verifica prin ciocanire inainte de aplicarea produsului; daca se dovedesc necorespunzatoare (suna a gol) se indeparteaza complet tencuiala, pana la zidarie si se refac cu un mortar de aceeasi clasa cu cel initial.
 3. Se remediaza fisurile si alte imperfectiuni inainte de aplicarea produsului.
 4. Daca exista protectii anterioare in stare buna, se degreseaza cu solvent, se slefuieste suprafata cu hartie abraziva, se usuca si se desprafuieste.
 5. Peliculele vechi, deteriorate sau lipsite de aderenta se indeparteaza complet prin folosirea Solutiei decapante “Emex CM Cleaner” sau Decapantului ecologic “Emex PC Eco”.
 6. Inlaturarea peliculelor vechi se mai poate face prin slefuire cu perii mecanice, sau prin ardere.
 7. Oricare dintre operatiunile de inlaturare a vopselei vechi va fi urmata de slefuire.
 8. Zonele atacate de mucegai se curata si se impregneaza cu solutii special destinate acestui scop.
 9. Suprafetele ce urmeaza a se acoperi cu vopsea, se curata de impuritati sau grasimi, se asperizeaza, praful rezultat indepartandu-se cu perii cu par moale sau prin suflare cu aer comprimat.
 10. Suprafetele trebuie sa fie netede, plane, uscate.
 11. Inainte de a aplica vopseaua, mai ales pe pardoseli, se va aplica un Grund de Amorsare Epoxidic “Emex” sau Grund de Amorsare Poliuretanic “Emex”.

     Incluziunile metalice vor fi acoperite in mod obligatoriu cu Grund Epoxidic Anticoroziv “Emex” sau Grund Poliuretanic Anticoroziv “Emex”.

     Aceste instructiuni se refera in mod special la vopsele, grunduri si lacuri bicomponente.

Aplicare vopsele si lacuri alchidice
Vopsea epoxidica
Vopseluri bicomponente
Vopsea poliuretanica
Vopsea pentru metal
Instructiuni de Aplicare
Pregatire vopsea

Aplicare vopsea

Aplicare vopsele
Pregatire pentru vopsire
Grund epoxidic
Vopsire epoxidica

Solvent pentru vopsele poliuretanice “Emex”

Diluant Poliuretanic
Pentru diluarea lacurilor si vopselelor poliuretanice.

Pentru a vizita pagina...

Solvent pentru vopsele poliuretanice “Emex”

Diluant Poliuretanic
Pentru diluarea lacurilor si vopselelor poliuretanice.

Pentru a vizita pagina...

Grund anticoroziv poliuretanic “Emex”

Grund Poliuretanic
Asigura protejarea suprafetelor contra efectelor coroziunii.

Pentru a vizita pagina...

Grund anticoroziv epoxidic “Emex”

Grund Epoxidic
Asigura protectia suprafetelor contra efectelor coroziunii.

Pentru a vizita pagina...

Grund de amorsare pentru vopsele poliuretanice “Emex”

Grund de Amorsare
Pentru pregatirea suprafetelor inaintea vopselei poliuretanice.

Pentru a vizita pagina...

Grund impregnare epoxidic “Emex”

Grund Amorsare
Asigura impregnarea betoanelor inaintea vopsirii cu epoxidice.

Pentru a vizita pagina...

Decapant ecologic pentru vopsele “Emex PC ECO”

Decapant Ecologic
Asigura indepartarea vopselelor vechi si a altor substante.

Pentru a vizita pagina...

Decapant vopsele “Emex CM Cleaner”

Decapant Vopsele
Asigura indepartarea vopselelor vechi si a altor substante.

Pentru a vizita pagina...

Lac pentru mobila poliuretanic “Emex”

Lac Poliuretanic
Lac Poliuretanic Bicomponent pentru mobila.

Pentru a vizita pagina...

Solvent pentru vopsele epoxidice “Emex”

Diluant Epoxidic
Pentru diluarea lacurilor si vopselelor epoxidice.

Pentru a vizita pagina...

Decapant ecologic pentru vopsele “Emex PC ECO”

Decapant Ecologic
Asigura indepartarea vopselelor vechi si a altor substante.

Pentru a vizita pagina...

Decapant vopsele “Emex CM Cleaner”

Decapant Vopsele
Asigura indepartarea vopselelor vechi si a altor substante.

Pentru a vizita pagina...

Grund anticoroziv poliuretanic “Emex”

Grund Poliuretanic
Asigura protejarea suprafetelor contra efectelor coroziunii.

Pentru a vizita pagina...

Grund anticoroziv epoxidic “Emex”

Grund Epoxidic
Asigura protectia suprafetelor contra efectelor coroziunii.

Pentru a vizita pagina...

Decapant ecologic pentru vopsele “Emex PC ECO”

Decapant Ecologic
Asigura indepartarea vopselelor vechi si a altor substante.

Pentru a vizita pagina...

Decapant vopsele “Emex CM Cleaner”

Decapant Vopsele
Asigura indepartarea vopselelor vechi si a altor substante.

Pentru a vizita pagina...

Solutie Impotriva Ruginii “Emex Rust Stop”

Sol. Anti-Rugina
Pentru indepartarea ruginii de pe suprafete metalice.

Pentru a vizita pagina...

Solvent pentru vopsele epoxidice “Emex”

Diluant Epoxidic
Pentru diluarea lacurilor si vopselelor epoxidice.

Pentru a vizita pagina...

     Tags: Vopsea epoxidica, Vopsea poliuretanica, Cum se vopseste cu pistolul, Pregatirea suprafetei, Vopsire epoxidica